суботу, 20 січня 2018 р.

 І. Франко... Всі ми звикли бачити в ньому, в першу чергу, українського письменника, поета, публіциста, перекладача, вченого, громадського і політичного діяча, але, попри це все, він був також людиною, людиною цікавою та неординарною. Його називають генієм української нації. Він —розум і серце українського народу. Вогонь в одежі Слова. Невтомний Каменяр. Титан праці. Вічний революціонер. Гігант людської думки. Український Мойсей. Співець свободи. Безсмертний син безсмертного народу. Вічно живий. Наша гордість і слава.
      12 крилатих висловів, якими наш народ висловив щире захоплення своїм великим сином і цим увінчав його у віках. Жоден з інших українських письменників, крім Тараса Шевченка, не піднісся на такі осяйні вершини всенародної шани.
Син галицькою коваля був:
ü  Поетом — за своє життя видав 9 збірок;
ü  Прозаїком — створено 100 оповідань, 10 повістей і романів;
ü  Драматургом — 4 п'єси («Украдене щастя» і в наш час не сходить зі сцен театрів);
ü  Перекладачем, літературним критиком, істориком і теоретиком літератури, був публіцистом, фольклористом — записав близько 400 пісень і 1800 коломийок, був викладачем, економістом і політиком.
ü  За 40 років професійної діяльності ним створено близько 6 тисяч художніх творів, заміток, публікацій.
ü  Протягом життя оволодів 12 мовами. Знав російську, сербську, польську, німецьку, французьку, англійську, італійську, чеську, болгарську, білоруську, єврейську, литовську.
ü  За досягнення в галузі літератури Франка подано на здобуття Нобелівської премії, кандидатура його не розглядалася, оскільки в травні 1916 року поет помер, а Нобелівська премія посмертно не присуджується. Але вже те, що ім'я Франка було в числі претендентів. — свідчить про його велич.

 Енциклопедія життя і творчості Івана Франка

Тут ви знайдете все про  Івана Франка та його твори: поезію, прозові твори, поеми, драматичні твори, переклади...

Немає коментарів:

Дописати коментар