неділю, 17 березня 2019 р.

Власне висловлення ЗНО


Творче завдання ЗНО або так зване власне висловлювання оцінюють у 20 балів зі 104, а отже, хороший твір – це майже 20% вашого успіху. Він є важливою частиною тесту з української мови та літератури, тож написати його потрібно як найкраще. Тому слід точно дотримуватися визначеної структури твору. У багатьох одинадцятикласників необхідність написання власного висловлювання на ЗНО викликає острах. Але підготуватися до цього завдання і написати твір добре, звісно ж, можна. Ось декілька пояснень та практичних порад, які допоможуть вам отримати високий бал.
Твір на ЗНО – письмова робота не з літератури, а з мови. І в цьому є принципова різниця: не творче, а саме логічне мислення стане запорукою вашого успіху. Власне висловлювання повинно мати чітку структуру, дотримання якої і буде визначальним при оцінюванні роботи. 

За цей вид роботи ви можете максимально отримати 20 балів (12 за змістове оформлення і 8 за мовленнєве).
Щоб отримати максимальну кількість балів, варто власне висловлення писати чітко та дотримуватись усіх вимог до його оформлення:
1) Теза. Потрібно висловити свою думку стосовно порушеної проблеми, дати відповідь на запропоноване питання. Почати можна такими словами: "Я думаю, що...", "Я категорично не згоден, що..."  "На мою думку, дійсно ..."
2) Аргументи (два). Докази не повинні дублювати один одного.
Доцільно починати їх словами "По-перше, ..." , "По-друге, ..."
3) Приклад із художньої літератури (української чи зарубіжної) або іншого виду мистецтва (кінофільм, пісня, картина тощо). Приклад буде повноцінним і оціненим максимально в 2 бали лише за умови, коли зазначено автора (письменника, режисера, художника), назву твору, ім'я персонажа, а також розкрито проблему. 
4) Приклад із історії, суспільно-політичного чи власного життя. Зверніть увагу, що приклад має бути конкретизованим, тобто названо ім'я людини, з якою це сталося, показана конкретна ситуація тощо.
5) Висновок. Висновок має бути останнім абзацом у роботі і ще раз перефразовувати тезу. Тобто варто сказати, що ж саме ви довели своїм висловленням. Почати його можна словами: "Отже, ...", "Як бачимо, ..."
І не забувайте про логіку висловлення. Роботу потрібно розбити на абзаци (3-4), а свою думку доводити послідовно, і що головне - не змінювати її в процесі власного висловлення. Бо дуже часто доводиться екзаменаторам читати в тезі одне (наприклад, учасник ЗНО погоджується з запропонованою проблемою), а у висновку зовсім інше ("категорично не згоден"). Не допускайте таких "ляпів", бо яка ж у цьому логіка?
Отже, роботу в бланку "Б" можна оформити двома способами:
1-варіант
2-варіант
Теза
Аргумент 1
Аргумент 2
Приклад з літератури до аргументу 1
Приклад з життя до аргументу 2
Висновок
Теза
Аргумент 1
Приклад з літератури до аргументу 1
Аргумент 2
Приклад з життя, що ілюструє аргумент 2
Висновок


Немає коментарів:

Дописати коментар