вівторок, 9 квітня 2019 р.

Чому критичне мислення — найпотрібніша навичка майбутнього

Для чого нам критичне мислення

Світовий економічний форум у 2016 році провів дослідження про те, як великі компанії і їхні працівники бачать майбутнє через призму навичок. 400 світових компаній опитали 13 мільйонів своїх працівників: що було важливим у 2015 році і що стане важливим у 2020?
Порівняно з 2016 роком, навички критичного мислення піднялися в рейтингу і посідають друге місце після навичок розв’язання комплексних проблем.

У майбутньому успішним працівником буде не той, хто здатен змінювати роботу, а той, хто здатен змінювати галузь працевлаштування. Це трохи лякає, і від цього майбутнього нас відділяє один рік. Для зміни галузі людині потрібні навички трансформації своїх умінь і пристосування їх до іншої галузі. Тож ми сьогодні вчимо учнів, для яких це буде буденністю.
65% учнів, що зараз ходять до початкової школи, працюватимуть у професіях, які ще не створені. І це наша з вами робота — підготувати їх до такого світу.

Засади критичного мислення:

  • Нічого не беріть на віру
  • Зважайте на мотив вчинку/позиції
  • Робіть власне дослідження
  • Ставте запитання
  • Розбивайте великий масив інформації на менші частини
  • Не вважайте, що ви завжди маєте рацію
  • Не бійтеся помилятися
Два останні пункти особливо стосуються вчителів: помилятися нормально. Уявіть, що студент каже викладачеві: ви помиляєтеся. Замість того, щоб наполягати, що ваша думка — правильна, перетворіть це на вправу з критичного мислення: ти вважаєш, що я помилилась, зроби власне дослідження і доведи, що маєш рацію.
Ведіть інтелектуальний щоденник — записуйте думки, систематизуйте їх. Коли ви вербалізуєте те, що маєте в собі, думки кристалізуються. Так само корисно проговорювати думки з кимось. Коли ми даємо слова своїм думкам, самі думки стають більш впорядкованими і зрозумілими, хаос у голові перетворюється на порядок.

Немає коментарів:

Дописати коментар