понеділок, 27 грудня 2021 р.

Традиції українського Різдва


Українці здавна бережуть і шанують традиції Різдва, які в нашій країні значно відрізняються від європейських.

    Чому на Святий вечір потрібно готувати 12 пісних страв? Коли можна співати колядки та які особливі обряди святкування існують в різних регіонах України?

    Надзвичайно цікавою традицією в надвечір’я Різдва є Свята Вечеря або «Багата кутя», до якої входять 12 (за кількістю апостолів) пісних страв.

Окремо варто зупинитися і на оформленні столу. У старовину стіл вистилали соломою, а долівки дому сіном – це було символом ясел, на які поклали новонародженого Ісуса. Традиційно на стіл також насипають трохи зерна і покривають скатертиною, під яку по кутках столу кладуть зубчики часнику – він оберігає родину від хвороб і злих сил.

   Головна страва Кутя – символ єднання з Богом, пшениця, в якій – це сакральна частина вечері – тема життя і смерті, єднання світу живих із світом померлих, мак – символ мучеництва, безневинно пролитої крові, мед – чистоти. Розпочинається Свята Вечеря молитвою, за святковим столом запалюється свічка. Одну тарілку завжди ставлять для духів померлих, які неодмінно приходять на свято. Господар починає трапезу із куті, за ним і вся родина. Існує думка, що на Святвечір треба їсти ложками, щоб у домі був мир і злагода. Вечеря триває недовго (близько двох годин), тому у цей час не бажано вставати з-за столу. Саме у ці дні ворожать на майбутнє, вірять в прикмети та по-особливому вшановують тих, хто відійшов у вічність.

  Традиції Східної України тягнуться ще від козаків. Зазвичай в ніч з 6 на 7 січня після служіння у церкві вони обирали нового отамана і писаря. Тому керівництво завжди дуже боялося цієї ночі. А от після обіду 7 січня вони сідали за спільну вечерю з борщем та кулішем.
  У сучасній Східній Україні все ж таки за святковий стіл сідають 6-го ввечері. Кутю тут варять з рису. А ще на столі обов'язково мають бути пироги (вареники).
Колядування розпочинаються з наступного дня. Ходять по домівкам із восьмикутною зіркою і піснями.

Немає коментарів:

Дописати коментар